Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2021 11:07 - Смирете се – щастието идва чрез смирението
Автор: bliznaci Категория: Други   
Прочетен: 818 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 17.03.2021 11:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Това заглавие ще предизвика негативна рекция в много хора, защото разбират погрешно смисъла на тази дума. Смирението не е подчинение, нито проява на робска психика. Смирението е дълбока мъдрост. Да се смирите, значи да не вредите на себе си, като вървите срещу обстоятелствата в живота си.

Опитайте се да схванете, че събитията в живота ви са знаци, които ви насочват в правилната посока. Няма случайности. Вие сте си създали понятието „случайно“, за да го употребявате в случаите, когато нямате обяснение за съвпаденията и за „случайните“ на пръв поглед обстоятелства и събития.

Правете разлика между смирение и примирение. Смирението е активна осъзната позиция в дадени обстоятелства. Примирението е да стоите и да чакате в тъга и отчаяние нещо да се промени към добро без вашето участие. Смирението е сила осъзнато да се понесат тежките обстоятелства, без ропот, и от тях да се извлече поуката. Когато човек научи урока за смирението, той излиза от поредните трудни обстоятелства по-силен, по-спокоен, осъзнат и щастлив. За да се овладее смирението, са необходими време, търпение и желание да се анализират обстоятелствата.

На първо място трябва да бъде вашето желание да бъдете будни във всеки един момент. Да бъдете будни, значи да се опитвате винаги да забележите знаците, които ви се дават чрез обстоятелствата, хората, книгите, сънищата, чрез внезапни мисли и чувства. Винаги по някакъв начин ви се подсказва коя е правилната крачка, правилната посока. Задавайте си винаги въпросите: Какво значат тези обстоятелства? Защо той или тя постъпи така? Къде ще ме отведе настоятелното ми желание ( за нещо си)? Защо имам тази натрапчива мисъл (или чувство)? Защо срещам пречки в реализирането на целта си?

Когато постоянно срещате пречки за реализирането на дадена цел, това е основателна причина да се замислите дали точно това ви е необходимо, дали сега е моментът. Ако нещо не става в даден момент, значи то или не е добро за вас, или има по-подходящ момент за неговата реализация. Смирете се, вместо да дадете воля на раздразнението си или, още по-лошо, на отчаянието. В такива случаи учете най-мъдрия урок – смирението. Обикновено след време става ясно, че съдбата е имала по-добри планове за вас, или сте били спасени от огорчения. Импулсивните действия, които са плод на недообмислени желания, в повечето случаи ще ви създадат неприятности.

Всяко зло за добро, не е празна приказка. Обикновенно вашите духовни водачи и близки в отвъдния свят се опитват да ви подскажат правилния изход. За да бъде предотвратено някакво зло, на пътя ви се изпречва по-малко зло, което се оказва за добро. Обикновено, когато нещо ви се отказва, то е за ваше добро. Смирете се, ще разберете след време, че ви се дават други възможности, и то по-добри.

Когато не забелязвате знаците, които ви се дават или пък ги пренебрегвате, вие вървите срещу силно течение. Това ви коства много енергия, усилия и време и накрая ви завежда до самосъжалението.

Не е ли по-мъдро да се смирите и да плувате в посока на течението – да вземете това, което в момента ви се дава и е достъпно, което вероятно сте в състояние правилно да използвате? Ако нещо е добро за вас и вие осъзнато го желаете и полагате разумни усилия (не на всяка цена), за да го постигнате, ще дойде и вашето време и ще имате условия за реализиране на вашето желание. Ако нещо, което желаете, се бави , това може да е ход на съдбата да ви отклони от него, защото не е във ваша полза. След времесе чудите как сте могли да имате такова желание.

А какво е съдбата?

Съдбата е вашата програма, цялостната ви концепция за постигане на крайните ви цели. Не са редки случаите, когато срещу вас стои широко отворена врата, но вие безразлично или горделиво я отминавате, за да отидете да тропате и да плачете на някоя затворена врата. Да сте будни за знаците, означава с по-малко усилия да постигнете крайния резултат на програмата, която сте си начертали при кандидатстването си в земния университет.

Вашият приятел смирението (а не вашият неприятел примирението) със сигурност ще ви отведе до крайните ви цели по най-краткия път. И така, в крайна сметка, всяко зло ще се окаже за добро. Карате ли с висока скорост, ако нямате видимост напред? Ако го правите, рискът от катастрофа е голям. В земния си живот нямате голяма видимост напред, не знаете какво следва (в повечето случаи), докото вашите духовни водачи имат видимост и знаят какво следва. Щом получавате определени знаци, които ви отклоняват от пресечката, по която сте се наканили да завиете, мъдро се смирете и вйжте накъде соче знакът.

Всички мъдри и велики хора са били смирени. Смирението е знак за силен дух, то възвисява. Чрез смирението изпитанията в живота преминават много по-лесно и ползотворно. Смиреният човек е успокоил ума и сърцето си. В него текат хармонични енергии и той обикновено е здрав и работоспособен.

Когато всекидневно се стремите да разбирате знаците в живота си, вие се научавате да забелязвате детайлите. Големите неща са сбор от дребните. Без да се разбират детайлите, не може да се схване цялостната житейска картина. Когато се научите да забелязвате знаците и детайлите, ще откриете с колко много дребни радости е пълен всеки ден на земния човек и ще започнете за ги цените. Щастието се създава, то не ви се поднася. Ако стигнете до оня момент, в който ще си кажете, че сте щастлив човек, ще си дадете сметка, че това щастие до голяма степен се дължи на постигнатото смирение.

Източник: „Повярвай – ти си светлина“ – Багрина Кларк




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bliznaci
Категория: Други
Прочетен: 64681
Постинги: 59
Коментари: 0
Гласове: 97
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол