Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2022 14:43 - Мозъкът, функциониращ на автопилот
Автор: bliznaci Категория: Други   
Прочетен: 1789 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 19.02.2022 17:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image



Да започнем с това как възприемаме нашия мозък. Първата стъпка към отключването на силата на мозъка е да спрем да го приемаме за даденост. Мозъкът е нашето най-силно оръжие и наистина управлява целия ни живот – увереността, връзките, творческите способности, самоуважението, житейската ни цел, нашата психическа устойчивост и много други аспекти.

Всяка милисекунда нашите 86 милиарда неврони (мозъчни клетки) интерпретират и реагират на огромното количество информация, която получават от тялото и обкръжението ни. След това обработват и подреждат тази информация според това, което мозъкът смята, че тя „означава“. Невроните са в постоянна активност – правят връзки и изграждат нервни „пътища“ въз основа на обработката на емоциите, постъпките, спомените и отношенията ни.

Всичко това до голяма степен се извършва на подсъзнателно ниво, а самите ние реагираме на тази тъй наречена „обратна връзка“, като постоянно променяме и пренастройваме реакциите си спрямо текущия дразнител. Информацията постъпва в мозъка ни от външния свят и ние реагираме на нея по установен модел за разпознаване, който с течение на времето се затвърждава все повече и повече, правейки мисленето ни все по-ограничено и закостеняло. Така започваме да правим едно и също – всеки ден отиваме на работа по един и същи маршрут, следваме познати модели във връзките и като цяло до голяма степен живеем на „автопилот“. През повечето време не се и питаме защо го правим и повторението превръща всичко в утвърден навик. Колкото по-дълго постъпваме по определен начин, толкова по-малко се съмняваме в своята правота.

Живеенето на „автопилот“ е много по-удобно за мозъка, тъй като следването на познати модели изисква много по-малко енергия. Освен това самият мозък е устроен да избяга промяната, защото я възприема като „заплаха“, която отключва в него реакция на стрес. Това на свой ред ни пречи да поемаме рискове и отслабва висшите ни мозъчни функции ( като контролирането на емоциите, превъзмогването на предразсъдъците, решаването на сложни проблеми и гъвкавото и творческо мислене) в името на сигурността ни. Мозъкът се стреми към получаването на моментно удовлетворение и към пътя на най-слабото съпротивление, без значение дали това е в наш интерес, или не.

Когато живеем на автопилот, ние не си задаваме въпроса на какво се дължат тези дълбоко вкоренени навици. Просто се изключваме и оставяме животът да ни се случва, приемайки, че той до голяма степен е извън нашият контрол. Но всяко нещо, което правим, затвърждава даден модел или нервен път и още повече усилва автоматичното ни поведение. Така все повече се убеждаваме, че нещата са, каквито са, и ние сме безсилни да ги променим. Невронауката обаче ни показва, че можем да си върнем контрола над мозъка, като препрограмираме мозъчните си пътища.

Това е начинът да внесем трайни позитивни промени в живота си.

В книгата си „Източникът“ д-р Тара Суорт споделя своята четиристъпкова програма, чрез която ще събудите мозъка си и ще разгърнете неговият пълен потенциал.

Човешкият мозък постоянно еволюира и се учи от всяко преживяване – случки, емоции и хора, и предвид това ние трябва да внимаваме на какви влияния го излагаме и как се справяме с последствията от преживяванията си. Можем да се научим да го правим в движение, като своевременно изчистваме своя хард диск и на мястото на старите обиди записваме други, по-приятни преживявания.

Адаптивната, регенеративна сила на мозъка е невероятна. Всеки път, когато усетите, че попадате в капана на дълбоко вкоренени мисловни или поведенчески модели, си напомняйте, че дори някои от нашите на-отличителни и „Характерни“ черти подлежат на промяна. Главните нервни пътища могат да се адаптират дори когато не сме в първа младост.

Стъпка 1. Повишаване на осъзнатостта – изключете автопилота.

Докато не осъзнаете неосъзнатото, то ще управлява живота ви, а вие ще го наричате съдба.

Карл Юинг

Мозъкът почти не прави разлика между реалното преживяване и ярката въображаема визия, без значение дали става въпрос за мащабно събитие, или за ежедневна случка. Сложна материя са мозъчните вериги и връзките между тях, и начинът, по който всичко това влияе на поведението ни, затова понякога е трудно да определим кога и как да вземем нещата в свои ръце. Тук е е важно да разберем, че добра отправна точка е осъзнаването на нашите дълбоко вкоренени убеждения и модели, с които сме били научени да възприемаме света и нашето място в него. Направете проверка на вашите ограничаващи убеждения, предефинирайте провалите си, направете списък с вашите постижения, започнете списък на благодарността и си водете записки.

Стъпка 2. Табло на действието.

То е колаж, който символизира всичко, към което се стремите. Някои го наричат табло на визиите или мечтите. Тук трябва да комбинирате позитивното желание с енергията и действието на силната емоция. 

Стъпка 3. Фокусирано внимание – невропластичността в действие.

На езика на науката невропластичността ( способността на мозъка да се променя и адаптира) се проявява под формата на три отделни процеса: учене, усъвършенстване и развиване на напълно нови знания (неврогенезис). Мозъчните промени настъпват на етапи и краткотрайният приток на мозъчните химикали, е нещо различно от дълготрайната структурна промяна, която се постига с повторение и усилия. А именно с повторение и усилия се създават и поддържат новите навици. Това е начинът за създаването на плътни, здрави и добре изолирани мозъчни пътища, които затвърждават избрания модел на поведение.

Стъпка 4. Съзнателна практика.

Мозъчните пътища са взаимосвързани и многоизмерни. В тази последна стъпка се обединяват първите три стъпки, за да може да насочите пълната сила на мозъка към желаната промяна. Всяка промяна, която правите – голяма или малка, помага на мозъка да повярва в силата на промяната и да престане така силно да се вкопчва в сигурността и статуквото.

Новите преживявания усилват невропластичността на мозъка, особено когато са споделени с приятел или партньор, и са отличен способ за подобряване на настроението. Изпробвайте нов спорт, разходете кучето в непознат парк, сменете радиостанцията, която обикновено слушате, или изберете книга от жанр, който не е сред вашите любими. Творчеството и интеградивното мислене усилват изграждането на връзки мужду отделните мозъчни области – колкото по-разнообразни са вашите преживявания, толкова по-богат опит трупате и толково повече разгръщате потенциала на вашия мозък.

Излезте от режима на автопилот и прегърнете промяната във всички сфери на живота си.

Тогава вече нищо не може да ви спре.




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bliznaci
Категория: Други
Прочетен: 62960
Постинги: 57
Коментари: 0
Гласове: 94
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол