Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2021 10:43 - Как да използваме психологията, за да …
Автор: bliznaci Категория: Други   
Прочетен: 485 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image


БЪДЕМ ПО-КРЕАТИВНИ

Не намирате решение на проблем? Или се опитвате да измислите новаторска идея? Психологията може да ви помогне да раздвижите творческата енергия с някои от следните изненадващи предложения:

ЦЕННОСТТА НА СКУКАТА

Отдавна се твърди, че скуката подхранва креативността. Когато скучаят, на хората им е трудно да се съсредоточат върху належащата задача и мислите им се отклоняват към други, по-стимулиращи обасти. Понеже не могат физически да избягат от скучната работа, вниманието им често се премества от външния фокус (работата) към вътрешен – мисли, чувства, преживявания, осигуряващи стимулите, липсващи в скучното занимание. Вътрешният фокус включва търсене на нови начини за изпълнение на скучното занятие (за да стане по-интересно) или мисли за несвързани проблеми. Наричано още „сън наяве“, това отклоняване на вниманието е чест страничен продукт на скуката. Изследванията показват, че с помощта на този унес хората регулират напрежението, породено от скуката. Това е стратегия за справяне с нея. С други думи, отегчението създава добри условия умът да се зарее, което е ключ към креативност.

ДИНАМИЧНА ПАМЕТ

Блуждаенето на ума е част от динамичната памет – способността за преоценка на информацията и възможните решения, като се преглежда проблем или неприключен сценарий. „Сънят наяве“ следователно осигурява възможност за преосмисляне на належащи въпроси. Към него може да се прибягва по всяко време и по различен начин, като всеки път се включва нова информация и възможни решения. Така се изследват привидно нелогични непрактични решения и е възможно да се открие новаторско и по-подходящо решение на проблем. С други думи, скуката и блуждаещият ум допринасят за креативно разрешаване на проблемите, което подсказва, че има връзка между „сънищата наяве“ и креативността.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bliznaci
Категория: Други
Прочетен: 63711
Постинги: 58
Коментари: 0
Гласове: 96
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол