Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2021 16:34 - Как да използваме психологията, за да …
Автор: bliznaci Категория: Други   
Прочетен: 205 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 26.08.2021 16:36




image

СЕ ЧУВСТВАМЕ ПО-ЩАСТЛИВИ

Няколко психологически трика подсилват чувството за щастие:

БЪДЕТЕ БЛАГОДАРНИ

Изследванията показват, че има силна връзка мужду благодарността и благоденствието. Възможно е хората, които изпитват по-силна благодарност, да имат повече положителни преживявания. Но чувството на благодарност е и  признание, че някой е направил нещо хубаво и полезно за нас, а значи дълбоко в себе си съзнаваме, че сме заслужили добротата. Това ни кара да се чувстваме ценни и обгрижени и в резултат подхранва самоуважението ни. Смята се също, че по-благодарните хора оценяват повече дребните житейски удоволствия. 

ПРИПОМНЯЙТЕ СИ КАКВО ИМАТЕ

Научете се да бъдете благодарни, като всеки ден вписвате в дневник всичко случило се, за което трябва да сте признателни.

ПРАВЕТЕ ДОБРО

Изследване на японски учени през 2006 г. показва, че добрите хора се чувстват по-щастливи и имат повече щастливи спомени. Проучването сочи, че дори отбелязването и припомнянето на добрите ни дела през седмицата може да ни накара да се почувстваме по-щастливи. Вероятната причина е, че така си напомняме колко сме добри и подхранваме самоуважението си. Дори само мисълта, че сме помогнали на другите, ни прави по-щастливи и за това има физиологични причини. Чрез сканиране на мозъка е установено, че представата как помагаме на другите активира мезолимбичния мозъчен път, произвеждащ допамин – „веществото на доброто настроение“.

ПРОЩАВАЙТЕ

Осъдителните преценки и злопаметността пораждат негативни чувства – яд и горчивина – и помрачават усещането за щастие. Старайте се да се поставяте на мястото на другия и да вниквате в гледната му точка; така ще се почувствате по-щастливи.

ТЪРСЕТЕ ПРИЯТНИ И СМИСЛЕНИ ЗАНИМАНИЯ

Всеки ден си доставяйте дребни удоволствия – насладете се на кафе, среща с приятели, разходете се на слънце. Забелязвайте и оценявайте тези приятни занимания, за да си давате сметка колко хубав е животът. Избирайте дейности, в които се „потапяте“ – смислени занимания, които ви поглъщат и подлагат на изпитание способностите ви (това рядко се постига с гледане на телевизия).




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bliznaci
Категория: Други
Прочетен: 63985
Постинги: 59
Коментари: 0
Гласове: 97
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол