Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2020 01:16 - Подредете живота си
Автор: bliznaci Категория: Други   
Прочетен: 293 Коментари: 0 Гласове:
-1

Последна промяна: 27.03.2020 01:17


 Здравейте, Усмивки!

image





Разгледайте житейската си ситуация. Започнете от малките неща. Възползвате ли се напълно от възможностите, които животът ви предлага? Давате ли най-доброто от себе си в работата си, или се предавате на озлоблението и гнева, които ви дърпат надолу? Сдобрихте ли се с брат си? Показвате ли достойнство и уважение към партньора и към децата си? Имате ли лоши навици, които вредят на здравето и на благополучието ви? Отнасяте ли се сериозно към отговорностите си? Откровени ли сте с близките и приятелите си за нещата, които трябва да бъдат изречени? Има ли нещо, което, което можете  (и знаете, че можете) да направите и което ще подобри живота ви?

                                                                                                Подредили ли сте живота си?

                   Ако отговорът е „не“, опитайте да направите следното: Спрете да правите това, което знаете, че е грешно. Започнете от днес. Когато знаете, че едно нещо е грешно, не губете време да се чудите дали наистина е грешно. Неуместните въпроси може да ви объркат, да засилят колебанията ви и да попречат да предприемете действия. Всеки от нас може да каже дали едно нещо е правилно или грешно, без значение откъде го знае. Има неща, които човек долавя с всяка фибра на съществото си, без да може да ги изрази с думи. Ние сме прекалено сложни, за да се опознаем напълно, и притежаваме мъдрост, която не се поддава на разбиране.

                  Така че, когато осъзнаете (макар и смътно), че трябва да спрете, просто спрете. Откажете се от онова поведение, което знаете, че ви вреди. Не изричайте думи, откоито се чувствате слаби и недостойни, а такива, които ви карат да се чувствате силни. Правете само онези неща, за които после ще говорите с гордост.

                  Опирайте се на собствените си критерии за оценка. Разчитайте на себе си за насока. Не е нужно да се подчинявате на някакъв външен общоприет кодекс на поведение (макар че не бива да пренебрегвате написаните правила на културата, в която сте израснали. Животът е кратък и няма да ви стигне, за да намерите сами всички отговори. Мъдростта на миналото не е придобита даром и може да научите някои ценни неща от покойните си предци).

                  Не обвинявайте капитализма, крайнолявата идея или нечестното поведение на противниците си. Не се опитвайте да оправяте държавата, преди да сте подредили собствения си живот. Бъдете по-скромни. Ако не можете да се разберете с хората от семейството си, как ще управлявате другите? Оставете да ви води собствената ви душа. Наблюдавайте какво се случва през следващите дни и седмици. На работа ще започнете да казвате това, което мислите. А вкъщи ще започнете да споделяте какво искате и от какво се нуждаете наистина. Когато знаете, че имате несвършена работа, ще поправите пропуска, без да отлагате. Умът ви ще започне да се прочиства, защото ще спрете да го пълните с лъжи. Животът ви ще стане по-добър, защото ще спрете да го обърквате с действия, в които не сте автентични. Тогава ще започнете да откривате и други, не толкова видими неща, които също са грешни. Спрете да правите и тях. След няколко месеца и години на упорита работа животът ви ще стане по-прост  и по-подреден. Ще се доверявяте повече на преценката си. Ще разплетете обърканите нишки на миналото. Ще станете по-силни и не толкова раздразнителни. Ще врвите по-уверено към бдещето пред вас. Ще престанете излишно да усложнявате живота си. Тогава ще преодолявате само неизбежните житейски трагедии, но те няма да бъдат обременени с предишната горчивина и заблуди.

                Вероятно ще откриете, че душата ви е пречистена и много по-силна отпреди и вече може д понесе тези необходими, редки и неминуеми трагедии. Може дори да се научите да ги посрещате така, че да си остават просто трагични, вместо да прерастват в безмерен ужас. Може би тревогата, отчаянието, неодобрението и гневът – толкова разяждащи преди – сега ще отслабнат. Може би непокварената ви душа ще осзнае, че съществуването и е нещо изначално добро, нещо, което трябва да се възхвалява, макар и пред лицето на собствената ви уязвимост. Може би ще се превърнете в още по-силен застъпник на мира и на всичко добро.

                После вероятно ще разберете, че ако всички хора направят същото за себе си и за своя живот, светът вече няма да да е толкова лош. А с общи усилия може да стане и не толкова трагичен.


                  Кой знае какъв може да бъде животът, ако всеки от нас се стреми към доброто?                    Кой знае човешкият дух, пречистен от истината и устремен нагоре, какъв рай може да сътвори тук, на „падналата“ земя?
image


Източник: „12 правила за живота – противоотрова срещу хаоса“ – Джордан Б.Питърсън 







Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bliznaci
Категория: Други
Прочетен: 62957
Постинги: 57
Коментари: 0
Гласове: 94
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол