Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2020 22:46 - Как хората се отнасят към емоциите
Автор: bliznaci Категория: Други   
Прочетен: 264 Коментари: 0 Гласове:
0



 Здравейте, Усмивки! 

image

Мнозина страдат от заблудата, че емоциите са нещо, което не контролираме; че те просто възникват спонтанно като реакция на събитията в живота ни. Често се боим от емоциите, сякаш са вируси, които ни атакуват, когато сме най-уязвими. Понякога ги смятаме за по-низшите събратя на интелекта и пренебрегваме значението им. Или решаваме, че емоциите възникват в отговор на чужди думи и постъпки.

Кое е общото между всички глобални представи?

Погрешното схващане, че нямате контрол над загадъчните неща, наречени емоции.

В стремежа си да избегнат определени емоции някои хора правят непосилни и дори абсурдни неща. Отдават се на наркотици, алкохол, преяждане и хазарт; потъват в парализираща депресия. За да не наранят любим човек (или самите те да не бъдат наранени), подтискат чувствата си и се превръщат в емоционални андроиди. Постепенно разрушават всяко усещане за свързаност с другите и съкрушават онези, които най-много обичат.

Вярвам, че хората се отнасят към емоциите по четири основни начина:

1.Отбягване.

Всички искаме да избегнем болезнените емоции. В резултат повечето хора се стремят да заобикалят всички ситуации, които биха могли да доведат до нежелани емоции. Още по-зле – някои се стремят изобщо да не изпитват емоции! А в края на краищата, не можете изобщо да не чувствате.

2. Отрицание.

Вторият подход е стратегията на отричането. Хората често се опитват да се изолират от чувствата си, като си кажат: Не е толкова зле. Затварянето на очите за дадена емоция създава само още повече болка. Нещата няма да се оправят, като пренебрегваме посланията, които емоциите се опитват да ни дадат.

3. Състезание.

Много хора се отказват да се борят с болезнените емоции и просто им се покоряват. Вместо да открият положителното послание, което дадена емоция се опитва да им внуши, те я усилват и още повече я влошават. Тя се превръща в „медал за храброст“, който размахват пред другите.

4. Поука и правилна употреба.

Ако искате животът ви да върви, трябва да накарате емоциите си да работят за вас. Те са вашият вътрешен компас, който ви насочва към необходимите действия, за да постигнете целта си.

Единственият начин да използвате ефективно емоциите е да разберете, че всички те могат да ви служат. Учете се от тях и ги използвайте, за да постигнете резултати, които желаете, и да повишавате качеството на живота си.

Емоциите, които доскоро сте смятали за негативни, всъщност са просто призив за действие. Нека оттук насетне ги наричаме не отрицателни емоции, а Сигнали за действие.

image

Кои от тях използвахте днес?




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bliznaci
Категория: Други
Прочетен: 64632
Постинги: 59
Коментари: 0
Гласове: 97
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол